Ovo su signali koji ukazuju na nedostatak kalcijuma

Nedostatak kalcijuma može negativno uticati na nerve i nervne veze mišićnih ćelija digestivnog sistema, srca i drugih mišića. Većina kalijuma u ​​ljudskom tijelu nalazi se u ćelijama.

Uravnotežena ishrana lako pomaže u održavanju stabilnog nivoa kalijuma u ​​krvi. Ako jedete nepravilno, često jedete nezdravu hranu i hranu sa niskim sadržajem hranljivih materija, može doći do nedostatka kalijuma.

Kako da znate da li vašem tijelu nedostaje kalijuma? Sljedeći znaci mogu ukazivati na nedostatak ovog minerala.

1. Osjećate se umorno i slabo

Prvi znaci nedostatka kalijuma mogu biti:

bol u mišićima,

konvulzije,

neobična slabost.

Ovo poslednje se proteže ne samo na ruke i noge, već i na mišiće respiratornog i digestivnog sistema. Nedostatak kalijuma sprečava ćelije da brzo obnove energetski balans. To otežava kontrakciju mišića. Slabost, grčevi, utrnulost i peckanje u mišićima – sve ovo može ukazivati na to da nedostatak kalijuma u ​​ljudskom tijelu napreduje. Ako vam se ovi simptomi čine poznatim, preporučujemo da se odmah obratite ljekaru radi pregleda.

2. Nepravilan rad srca

Produženi nedostatak kalijuma može da ometa rad našeg srca. Prvi simptom ovoga je nepravilan rad srca bez očiglednog razloga. Ako se pojavi nakon trčanja, a niste navikli na fizičku aktivnost, to je normalno. Ali isto se ne može reći o neobičnom ritmu srca, koji se pojavljuje bez razloga, tokom obavljanja običnih aktivnosti.

Hronični nedostatak kalijuma može izazvati promjene u strukturi bubrega i dovesti do disfunkcije ovih organa.

U nekim slučajevima, zbog nedostatka kalijuma, srčana frekvencija se usporava, što dovodi do vrtoglavice. Postoje različite vrste aritmija. U nekim slučajevima, čovjekovo srce počinje da kuca prebrzo, dok se u drugim, naprotiv, srčana frekvencija usporava. U najtežim slučajevima, otkucaji srca osobe postaju spazmodični. Svaka vrsta aritmije se manifestuje određenim simptomima, od vrtoglavice do nesvjestice. Nepravilan srčani ritam može biti praćen osjećajem nedostatka vazduha, bolom u grudima i znojenjem. prenose “Nezavisne“.

3. Visok krvni pritisak

Mnogi faktori doprinose visokom krvnom pritisku, uključujući:

genetska predispozicija,

potpunost,

unos soli.

Nedostatak kalijuma je takođe jedan od odlučujućih faktora. I visok i prenizak nivo kalijuma može izazvati fluktuacije krvnog pritiska. Prema rezultatima naučnih studija, zloupotreba slane hrane i nedostatak voća i povrća u ljudskoj ishrani povećavaju rizik od razvoja hipertenzije.

4. Napadi

Kontrakcija i opuštanje mišića ljudskog tijela direktno zavisi od kalijuma. Opuštanje mišića može biti svjesno ili nesvjesno. Zavisi od vrste mišića.

Kada našem tijelu nedostaje kalijuma, mišićima je teško da se opuste i oni ostaju stegnuti. Ovo izaziva napade. Ako ste upoznati sa bolnim grčevima u mišićima nogu, onda je najvjerovatnije ovaj problem posljedica nedostatka kalijuma. Ovaj problem često zabrinjava sportiste koji provode previše vremena na treningu. Ako se bavite sportom, preporučuje se da s vremena na vrijeme uzimate mineralna pića sa sadržajem kalijuma.

Izvor: Haberba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *