Zdravlje

Nikako nije dobro da jedete lubenicu: Osobe sa ovim zdravstvenim problemima bi trebalo da je izbjegavaju

Ne prija svima.

Iako je veoma zdrava, ne preporučuje se da lubenicu jedu svi. Lubenice sadrže veću količinu likopena, hidriraju i pomažu mršavljenje. Ljeti, na visokim temperaturama, naše tijelo gubi dosta vode, a ovo voće je odličan način da se hidrirate i osvježite u toku dana. Uz sve to je i preukusna.

Ima visoku nutritivnu vrijednost, hranljiva je, a ne goji, što je čini korisnom namirnicom za mršavljenje. Osim toga, blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje – povoljno utiče na srce, bubrege, krvni pritisak… Sadrži vlakna koja pomažu varenje i pospješuju metabolizam. Bonus je i što čiste bubrege.

– Lubenica je voće koje se gotovo u potpunosti sastoji od vode. Ako je konzumirate u većoj količini, izazvat ćete diuretički efekat. Ako osoba ima pijesak u bubrezima ili kamenje, ona pomaže njihovo izbacivanje. Treba imati na umu da su najkorisnije zrele lubenice – objašnjavaju stručnjaci i dodaju da čak pomaže da se spriječi stvaranje pjeska i kamenja u bubrezima.

Preporučuje se gotovo svima, uključujući i osobe koje pate od dijabetesa, mada se njima savjetuje kontrolisan unos zbog visokog sadržaja šećera.

Ipak, postoji grupa ljudi kojima se ne savjetuje ovo voće. Riječ je o osobama koje su sklone oticanju i stvaranju edema. U tom slučaju, potrebno je prethodno se konsultovati sa ljekarom opšte prakse, a zatim utvrditi uzrok otoka – da li je riječ o srčanoj insuficijenciji ili bubrežnoj patologiji.

Takođe, ljekari ne preporučuju da se jede poslije 19 h, jer ona sadrži i određenu količinu kiselina, što može loše da utiče na digestivni proces, ukoliko odmah nakon konzumacije legnete u krevet.

Povezane objave

Back to top button