ISPRAVKA: Ruski ljekar Hristo Mermerski NIJE OTKRIO revolucionarni lijek za rak

Profesor Hristo Mermerski nije otkio revolucionarni lijek za rak, kako smo tvrdili u prethodnom tekstu, prenoseći vest sa drugog portala.

U članku je navedeno da je profesor Hristo Mermerski pronašao revolucionarni lek protiv raka i tako “izlečio hiljade ljudi”.

U tom tekstu nabrajaju se navodne koristi koje ovaj recept ima, između ostalog, i za liječenje raka, a osim toga, on je i hrana za lijecenje kompletnog organizma; cisti krvne sudove, lijeci srce, bukvalno obnavlja imuni sistem, cisti jetru, bubrege , sav sistem izlucivanja, takodje i probavni sistem od patogene mikroflore; poboljsava rad mozga i pamcenje; cuva od infarkta,insulta i lijeci do ozdravljenja osobe prezivjele iste; sredstvo protiv zapaljenja zglobova; najbolje sredstvo PROTIV SVIH VRSTA RAKA. Reguliše tjelesnu težinu.

Nakon što je na portalu Culinarka 2.7.2013. godine, u rubrici Recepti, objavljen članak sa naslovom “Čuveni rezept za lecenje raka i gojaznosti prof. Mermerskog” portal raskrinkavanje.ba uradio je analizu prema kojoj se ispostavilo da su informacije netačne, a evo i zašto:

U svim tim prenošenjima navedeni su sljedeći sastojci potrebni za pripremu “lijeka”:

400 gr proklijalog žita (pšenice)
15 svježih (najbolje neprskanih) limuna
12 cijelih glavica (ne režnjeva) svježeg bjelog luka
1 kg pravog meda
400 gr sveže orahove jezgre

Sporne tvrdnje
U većini članaka, uz “recept” se navodi neka verzija tvrdnje da liječi razne bolesti,
uključujući i rak, uz opis o načinu doziranja ovakve smjese.

Šta je tačno u vezi sa hranom i lečenjem raka?

Tvrdnje u člancima o tome da pomenuta smjesa sastojaka “liječi rak” objavljene su bez ikakvih dokaza, kao što bi to bili medicinska istraživanja i eksperimenti koji bi potvrdili tačnost navoda o ljekovitosti tog “recepta”.

U vezi sa hranom i liječenjem raka, Američki institut za istraživanje kancera na svom sajtu ističe kako ne postoji hrana koja može da zaštiti od raka, iako zdrava ishrana svakako može uticati na smanjenje rizika od nastanka te bolesti.

Vijesti u kojima se tvrdi da alternativna medicina leči, mogu da naprave više štete, nego “koristi” oboljelim ljudima.

Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali, istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka.

Shodno tome, tvrdnja iz članka objavljenog na portalu Culinarka, dobija ocenu dezinformacija. Ove ocene dobijaju i svi ostali mediji koji su preneli iste tvrdnje, naglašava portal Raskrinkavanje u svojoj analizi.

Napomena: Zahvaljujući portalu Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je izmjenjen i lažna informacija koju smo plasirali ispravljena je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *