Zdravlje

DA LI PERETE PEŠKIR POSLIJE TUŠIRANJA ILI GA SUŠITE PA PONOVO KORISTITE? Doktor otkrio, EVO ŠTA JE POGREŠNO

Kad se, poslije kupanja, temeljno obrišete peškirom, najčešće ga okačite na neki čiviluk u kupatilu i zatim nastavljate sa svojim higijenskim ritualima?

Tako vlažan i pun sitnih čestica odumrlog površinskog sloja kože, peškir prenoći na toplom i ujutru vas dočekuje za novo kupanje? Niste ni svjesni koliko se gljivica i bakterija na njemu može razviti za vrlo kratko vrijeme. Ljekari upozoravaju da je maksimalni broj korišćenja jednog peškira tri puta između dva pranja, a u međuvremenu se on mora svaki put temeljno osušiti.

To znači da ga iste večeri ili jutra, poslije kupanja i brisanja, morate izinijeti na terasu ili, u sezoni grejanja, osušiti na radijatoru ako planirate da ga ponovo koristite. Ukoliko imate sušač za peškire u kupatilu, “oslobođeni” ste ovih briga, samo ga redovno uključujte i lijepo raširite ubrus.

Podrazumjeva se ćete koristiti različite peškire za ruke, lice i tijelo, kao i da svaki član porodice mora imati svoj peškir. Savjetuje se da se i peškir za lice mijenja na tri dana, dok je onaj za ruke najbolje promijeniti svakog dana.

Pročitajte još:

DOKTOR UPOZORAVA, KLIMA UREĐAJU NAM UNIŠTAVAJU ZDRAVLJE: Smiju se koristit JEDINO NA OVAJ NAČIN (UPUTSTVO)

Doktor Vladan Jovićević, prilikom gostovanja u jutarnjem programu “Novo jutro”, istakao je da prekomjerno korišćenje klima uređaja može da izazove ozbiljne zdravstvene probelem

Bilo da su visoke ili niske temperature, klime rade sve vreme, a doktor objašnjava da stalna upotreba može izazvati zatezanje mišića zbog nagle promjene temperature.

– Kritično je kada hladan vazduh duva u neku zonu tijela, i onda dobijate bolan grč mišića – kaže dr Jovićević.

Kako dodaje, ukoliko se znojavi nađemo u nekom rashlađenoj prostoriji, takođe može da dođe do grča.

Kada se radi o paljenju klima u zimskom periodu, telo se navikne na tu temperaturu, pa pri izlaženju na vazduh i rashlađivanju, desi se da mišići zabole.

– Pregrijane i mokre zone su najkritičniji i podložne grčevima. Mišić se može opustiti kada se smirimo, opustimo, izmasiramo, ili odradimo fizikalnu terapiju – kaže Jovićević.

Jovićević dodaje da se neki grčevi mogu lako izliječiti, ali je prevencija najbolja solucija, dodajući da nikako ne treba da boravi direktno ispod klime.

– Povremeno isključite klimu ili noću smanjite temperaturu – dodaje Jovićević.

Jovićević potom objašnjava da su ljudi koji nose peškire oko vrata, pronašli odličnu alternativu kada je u pitanju borba protiv vrućine. Kako dodaje, peškir upija znoj, a na taj način tijelo, uprkos visokim temperaturama ne može da se pregrije.

Povezane objave

Back to top button